Dnes je neděle, 13.7.2025
Svátek slaví Markéta, zítra Karolína.
banner_responzivni_test_nahore.php
bann-mobil1-320x100.php

Diskuzní fórum

zpět Přidat komentář k "Bezdomovectví".
Jméno :

Zpráva:

Upozornění:
  • Není dovoleno vkládat placené nabídky na cokoliv. Vložení placené nabídky bude mít za následek smazání příspěvku, opakové vložení pak zrušení přístupu. Pro osobní prezentaci používejte výhradně náš katalog.
  • Pokud budete vkládat příspěvek jako nepřihlášený uživatel, zobrazí se Vaše IP adresa u příspěvku.
    Tato funkčnost je zavedena pro odstranění SPAMů. Děkujeme za pochopení.
  • Administrátoři si vyhrazují právo mazat komentáře, které se dají považovat za spam, tj. nepřináší žádný další obsah, jsou obtěžujícího charakteru nebo se zjevně jedná o klamavou reklamu na cizí služby. Posouzení pak leží výhradně na administrátorech.
  • Vložením příspěvku souhlasíte s pravidly fóra.

Bezdomovectví

Maty
17.04.10
12:58
Nereg.

IP: .*
V poslední době je v různých místech zmiňováno téma " Bezdomovec - podporovat ano či ne?". Zajímalo by mne, jaké je povědomí lidí o samotném bezdomovectví. Co si pod tím pojmem představit? Někdo k tomuto stavu směřuje svým životním stylem někdo se stane bezdomovcem souhrou situací, ale proč je tak těžké nebo dokonce nemožné se z toho vymanit?

kelišová
18.04.10
12:48
Nereg.

Bezdomovce lze rozdělit do určitých typových skupin :
1)lidé s psychickými problémy , jichž je podle statistik mezi bezdomovci nejvíce
2) chroničtí alkoholici a gambleři
3)muži po rozvodu , kdy jim nezůstalo zhola nic
4) lidi , co přišli o práci nebo i invalidé s nízkým příjmem
5) lidi , co potřebují neustálé vedení - vliv IQ je zanedbatelným činitelem , mezi bezdomovci najdeš všehochuŤ
6) taky děti z dětských domovů , co jim bylo osmnáct a neví , co z životem
I když těch důvodů je asi nespočet ... ...
Příklad - U nás ve městečku žil starý pán - býval zazobaný , měl děti , byt , všechno , pro děti udělal všechno , byt mu ale děti prodali , žena mu umřela a dali ho do Domova důchodců - každý to tam neunese - to prostředí , tak z něj odešel , bydlel , kde se dalo , a začal pít a ve velkém krabičky vína , taky jsme mu přezdívali vínový dědek - seděl u Penny a lil do sebe víno za vínem a pěl , pak se válel na silnici , všimla jsem si ho asi jen já , ale to už se dokulhal do parku a tam usnul .Nakonec mu děti pomohly zpátky do DD , našel si tam stařenku , velká láska to byla - zas mu snad umřela .On už tam zůstal , ale z vlivu alkoholu už se nikdy nedostal ... .
Další příklad - paní z DD ( bývalá učitelka - to píšu proto , aby jsi viděla , že né žádný obyč člověk ) - chodila po městě a každého prosila , jestli nemá zbytečnou desetikorunu - jí jsem nic nedala - za zbytečné desetikoruny si koupila chlast ... ..
A další - U nás v lese ( opravdu v lese ) visí prádlo , oheň plápolá - žijí tam fve dvou stanech bezdomáci - jak nás vidí , hned zdraví , ale musím říci , že když jsme tam šli poprvé - měla jsem nahnáno , nikdy nevíš , co koho napadne ... .nabízeli nám houby za pětikorunu , vím o nich , že se snaží , chodí někam pracovat , občanky ale nemají a nemají ani pěkné oblečení , abyx se dali vyfotit a nechali si udělat nový , za peníze si koupí radši jídlo .
Další - jedna stará paní v Motecké ulici - chodila neustále s károu , měla baráček , ale prakticky v něm nežila a žila na ulici , byla psychicky nemocná , odháněla od sebe neviditelné útočníky - stylem huš - huš .Lidé se jí vyhýbali , v horším případě se jí posmívali - ale jak jí pomoci , když jí neznáš , jak jí oslovíš , když je nepříčetná ??Příbuzné měla - baráček prodali , babka umřela - byla to jejich věc - se o ni postarat ... ..
Vymanit se z takové situace je opravdu asi těžké , měl by být někdo - kdo by jim poskytoval pomoc na nějaké lepší úrovni - nevím , jestli to nedělají tvz. Emauzké domy ... .

kelišová
18.04.10
17:17
Nereg.

ještě přidám nějaké ty povídky
To víš , někdy jsem taky obdarovala , ale musím říci , že Ti lidé si to nevynucovali , nežebrali . Paní , co z popelnice vytahovala plesnivý chléb a s chutí se do něj chtěla zakousnout jsem vysypala kapsu drobáků , na dobrou svačinu to bylo - říkám jí - tohle zahoďte a kupte si něco - jo, za rohem jsem ji uviděla s pivkem i tím plesnivým chlebem znova - nó jó i v pivu jsou vitamíny bé... . Jednoho bezdomovce ležícího jen tak na chodníku ( přikrytý byl novinama) se mi zželelo - říkám si nejen zima , ale i hlad .Koupila jsem mu pytlík rohlíků , spal ani pak nevěděl , kdo ... .
Pak jsme jednou šli s kamarádkou a předjel nás pán - bezdomovec - s kárkou , vezl si petky a ze studánky pro zahrádkáře si čepoval vodu , nápis jako " kráva" - pouze užitková voda - zas jsem vysypala kapsu a říkám , kupte si pořádnou vodu , nepijte to !Děkoval mi a velebil mne až jsem se upřímně zastyděla , že jsem mu mohla dát víc , ještě jsem měla v peněžence pětistovku - a víš co , jemu jsem jí měla dát , zasloužil by si to ... ..
U jednoho nákupního centra zase klečí mladík , zdecimovaný drogami , nemůže chodit , šourá se o holích , ruce sepjaté v prosbě , ale nevím proč , jemu jsem nic nehodila , kolegyně z práce ho bylo líto ,ale sama mu nic nehodila ... ..proč si nejde na sociálku vyřídit dávky nebo invalidní důchod ?
Také často u našeho Kaufu senajde někdo , kdo chodí od auta k autu a žádá peníze ,jak víš ,že zrovna on je potřebuje ?
Taky musím říci , že neodsuzuji bezdomovce , když se nají v supermarketech , on hlad je hlad .Jsou tam jiní , kteří tam sní sušenky a čokolády a nepotřebují to... .
Je to těžký někomu pomoct a zároveň neublížit.Připúomělo mi to časy , kdy jsem chodila krmit labutě k rybníku ( mimochodem něco nádhernýho , když u mne seděli a důvěřovali mi - ale na druhou stranu - houskami jsem jim moc nepomohla , a tím , že se naučily důvěřovat člověku taky né , rybáři po nich házeli kameny , aby je odehnali od svých vlasců... ..
Je to divný , někdo vyhazuje přebytky jídla a někdo má pořád hlad

Maty
18.04.10
20:34
Nereg.

keli, bezdomovce potkáváme snad všude a příběhy, které jsi popsala, bývají typické. Mně taky zajímá, co si myslíš o tom, jaká je podstata jejich rozhodnutí. No, abych se vyjádřila přesněji - ve svém životě se hodně lidí dostane na nějakou snad osudovou křižovatku, ve které se musí rozhodnout, kam se vydá, jak bude žít, co bude dál (rozvod, psychické onemocnění, smrt blízkého, finanční krach, osamění, ztráta zaměstnání a mnoho dalších kombinací). Co se musí asi stát (úvaha), že člověk naprosto ztratí zájem sám o sebe (?), o svoji důstojnost (?) atd.? Někdo tvrdí, že je to pocit osvobození se od společnosti (připadá si jako uvězněn), jiný názor je, že jde o poslední projev pudu sebezáchovy (raději od všeho odejít, protože se cítí v ohrožení). Je to opravdu až tak konečné rozhodnutí, že tito lidé zůstávají až do svého konce na ulici? Dala bys bezdomovci peníze, kdyby byl upravený a čistý? Já vím, teď budeš kroutit hlavou, protože nezájem (nebo malý zájem) o zevnějšek a čistotu je pro ně jakousi charakteristikou, nejde tedy potom u všech bezdomovců o psychické onemocnění?

xyza
18.04.10
22:05
Nereg.

Vážené chytré ženy. Zabýváte se problémem o kterém vůbec nic nevíte. Ono ohrnovat nad někým nos a zevšeobecňovat není řešení problému. Těch vyjmenovaných možností jak se stát bezdomovcem máte poněkud málo. I slušný člově se jím může stát. Ne každý z nich je je zpiťar. Ti slušnější, kteří si váží své cti, určitě nebudou žebrat před Teskem. A to jestli jim laskavě dáte plnou hrst dobných... ... vůbec nesvědčí o vaší velkorysosti. Kdo ví jak která z vás jednou dopadne a do jaké situace se dostanete. Odsoudit a povyšovat se je to nejjednodušší. O skutečné realitě dnešních dnů toho moc nevíte. V televizi a novinách pravdu nehledejte.. Myslel jsem dle vašich "úvah" kde nešetříte slovy, že máte daleko vlepší přehled a vztah k bližním. Slova, slova, slova...

kelišová
19.04.10
07:41
Nereg.

xyza - nepochopení , prostě jsi nás vůbec nepochopil ... ... ..
Nikdo nikoho neodsuzuje , nikdo se nad nikoho nepovyšuje ...
Ano , toto jsou jen slova , ale nikdo o nich nepsal jako o spiťarech , vždy tam je " pán , paní " a problém s alkoholem je u nich bohužel ve větší míře ... .
A co jsi například pro ně udělal Ty ?
To , že jsem tu popsala , jak jsem se s nimi setkala já - není chlubení o tom , že jsem jim dala drobné, je to jen má zkušenost a mé rozhodnutí... ...

Maty
19.04.10
07:49
Nereg.

xyza, právě proto, že o problému bezdomovectví vím málo, tak se jím zabývám a zajímá mě každý názor každáho. Už na samém začátku jsem uvedla, že do této situace se může dostat člověk souhrou různých situací, takže i ten, kterého Ty zařazuješ mezi slušné (myslíš si, že slušnější je člověk ten, který dosáhl vysokoškolského titulu a zajímavého společenského postavení než člověk žijící ve skromných podmínkách pracující rukama?). 2 otázky, která mi připadají důležité:
1. Co se musí v člověku odehrát, že v této situaci zůstává? Z různých životních nepřízní se přece člověk snaží vymanit, protože jsou pro něj nepohodlné, obtěžující, ohrožující atd.
2. Jaká pomoc nebo podpora pro bezdomovce má význam, neboť podle informací (ne z novin a Tv, ale osobních a přátel) je darované peníze dostávají ještě do hlubšího srabu (kupují si alkohol aj.).

Sám jsi se zmohl jen na kritiku a nic konkrétním jsi nepřispěl, tak jak můžeš napsat, že odsuzuji. Máš-li nějakou zkušenost, tak sem s ní, obohatíš spoustu lidí novým poznatkem. Nebo si snad myslíš, že když se o něčem nebude mluvit, tak to zmizí? Ten čas už jsme taky zažili, ale to už je víc jak 20 let zpátky..

xyza
19.04.10
12:23
Nereg.

Nemyslím, že hodnota člověka se odvíjí od jeho vzdělání. Já si osobně vážím jiných lidských vlastností. A teď proč i ti slušní v takové situaci zůstávají. Maty si snad myslí, že dobrovolně? Já si myslím naopak, že by z tohoto stavu se velmi rádi dostali sami. Ale jde to vůbec. Představ si např. že zbankrotuješ. K tomu tě lehce dovede ěpatný původní záměr, nekalá konkurence, třeba i ta krize , ne-li mafie. Několik let se na tobě bude přiživovit správce konkurzní podstaty /kam by pospíchal, vždyť ti může-musí sebrat i třeba sociální dávky, příp. jejich převážnou část/. Pak vše skončí a jsi jak jinak, než v minusu, protože se na tobě napakují všichni vč. státu. Ale to jste jistě v televizi parkrát viděli, jenže v malém množství. No a pak jste většinou bez bydlení, bez práce , někdy i bez podpory rodiny, která se s vámi předtím měla velice době. Musíte začínat od 0. Ale jak, když vám narostou za celou dobu vyřizování soudní náklady, poplatky atd. A opět se vám strhávají peníze všech přiznaných příjmů vč. důchodu. Čili ptám se vás, od čeho se mají tito lidé odrazit? Dostanou se do neřešitelné situace. A stát si klidně počká... . Myslím, že pouze velmi silní lidé z této situace mají šanci dostat. Vždyť si spočítejte, kolik korun byste potřebovali jen k tomu běžnému vybavení abyste měli na čem spát , na čem uvařit a z čeho jíst. Pak teprve můžete nabírat na obrátkách k té majoritě. Je to úděl ve kterém lze pomoci pár korunkami... V dnešní době má každý co dělat sám se svou rodinou, takže zde nepléduji o to, abyste někoho podporovali. To je stejně na vašem uvážení. Píši jen, abyste pochopili i když asi moje přímluva k tomu moc nepomůže, bolestnou situaci a nad všemi nelámali hůl. Je to opravdu téma hodné pochopení. Kdo nezažije, nepochopí.

xyza
19.04.10
12:26
Nereg.

Jo a ještě, víte kolik lidí z té střední a vyšší společnosti je závislých na alkoholu vč. našich serebrit? Ale rozdíl je v tom, že ti nepijí z krabic, ale jezdí opilí a zfetovaní ve svých autech a mrzačí ty okolní a po milionech přikrádají. Takže jak to všechno srovnat, co?

Warning: require_once(../_headers/minibanner.php): failed to open stream: No such file or directory in /usr/local/hosting/home/vestirna.com/web/www25x/forum/ukaz_plugin.php on line 184

Fatal error: require_once(): Failed opening required '../_headers/minibanner.php' (include_path='.:/usr/share/php') in /usr/local/hosting/home/vestirna.com/web/www25x/forum/ukaz_plugin.php on line 184