kelišová 18.03.10 10:32 Nereg. IP: .* | Ahoj všichni !
Všude ve sdělovacích prostředcích se teď propírají skutečnosti o zneužívání dětí církevními hodnostáři .Celé Irsko , Německo a další země udávají nespočetné případy zneužívání dětí .
Vede mne to k myšlence , že církev potřebuje změnu - a ta změna je třeba už docela dlouhou dobu - například - je nutný celibát u kněží , kteří jsou bezesporu stále muži ovládání hormony , taky nevím - proč by nemohla uznat užívání antikoncepce ženám ... ...
Znám jeden zajímavý příběh z doslechu , jak jeden mladý a fešný kněz nastoupil na faru a mladé děvčata se předháněla , která u něj bude dělat hospodyni .Když to jedna z nich "vyhrála " , začalo se šeptat po vesnici , co že se tam asi na faře děje ( ono se opravdu dělo ) a pan farář si pro své ovečky připravil zajímavé kázání - řekl všem , že on je mladý muž plný síly , že neví , proč by měl být sám , že je na rozdíl od jiných té oné osobě věrný ( jen děti jim vychovávala nějaká teta z jiné vesnice) a pak veřejně označil všechny nevěrníky , sedící v tu dobu v kostele - to asi muselo být pozdvižení - až se prý některé zvedly a utíkaly z kostelíka pryč .A pak byl klid ... ... .
Myslím , že by ten svůj přístup měli katolíci změnit ... ... ... ..
A pak choďte do kostela na mše , k takovým knězům - oni zradí svého Boha i své ovečky - neskutečně jim ublíží a vyšší církevní hodnostáři , když už něco takového řeší , tak to smetou pod koberec , aby náhodou a tamti mohou ubližovat pod rouškou spravedlivé víry dál --- šílené ...  |
|
anelie. 19.03.10 07:39 Nereg. IP: .* | kelisova: ber to tak, byt knezem je povolani jako kazde jine, najdes tedy lepsi i horsi kneze, to ze je nekdo knez, jeste neznamena, ze je svaty, i mezi nimi jsou lide se sexualnimi uchylkami, a nekdo je zvlada hure, jiny lepe. Na vysce jsem se parkrat potkala s nekolika studenty "v seminari", cili budoucimi knezi, a nekteri v Boha ani neverili, spis je to vic tahlo k budhismu apod, jenze, ono neco vystudujes, a pracovat musis.. i tak to obcas je. Netvrdim tedy, ze jsou vsichni takovi, muj byvaly spoluzak ze zakladky je knezem a pral si jim byt snad uz od prvni tridy:)
Jinak mas pravdu, urcite to zneuzivani ma co delat s celibatem, sexualni pud se zvlada spatne. Mnohokrat jsem se setkala s nazorem, ze omezovani lidske sexuality je nastrojem na ovladnuti lidi, protoze se v cloveku potlaci to nejsilnejsi. Cirkev nam to ukazuje velmi nazorne, sex byl po dlouha staleti hrichem (ostatne i zenou samotnou bylo opovrhovano, protoze je to ona, kdo muze k tomu hrichu svadi) a sex byl mozny jen za ucelem plozeni deti. Az dnes cirkev zacina menit nazor a rika, ze sex mezi manzeli je posvatny, ovsem pozor, bez antikoncepce, samozrejme, je treba plodit deti! Takze vlastne k zadne zmene nedoslo, porad je to pouze za ucelem plozeni deti, protoze ani prerusovana souloz neni povolena.
Pritom samotna Bible manzelum povoluje, aby v podstate soulozili kdykoliv na to maji chut, viz Korintskym 7. kapitola, "Zena nema sve telo pro sebe, ale pro sveho muze, podobne ani muz nema sve telo pro sebe, ale pro svou zenu. Neodpirejte se jeden druhemu, leda se vzajemnym prikazem a jen na cas, abyste byli volni pro modlitbu. Potom zase budte spolu, aby vas satan nepokousel, kdyz byste se nemohli ovladnout" Tohle sice neni prikaz, ale ustupek, pro ty, kdo byt v celibatu nezvladnou, coz je vetsina lidi. "Je-li jim zatezko zit zdrzenlive, at vstoupi v manzelstvi, nebot je lepsi zit v manzelstvi, nez se trapit".
A urcite by se to dalo vztahnout i na kneze, proc je treba spojovat touhu priblizeni se k Bohu celibatem? Ve skole nas ucili, ze celibat byl ve stredoveku knezum narizen proto, aby se nezmensoval majetek cirkve (kdyz knez nema deti, nema kdo dedit... )
Podivejme se na vychodni uceni, jak se stavi k sexu, je to kolikrat oslava zivota, oslava zenstvi ci muzstvi. Viz tantra apod. Dokonce ani islam nezna pojem hrisne Evy a sex (v ramci manzelstvi) je v nem v podstate aktem uctivani Boha, a oproti tomu, co se deje v islamskych zemich dnes, se ani nevyzaduje, aby zena rodila jako jako na bezicim pasu, protoze antikoncepce je povolena.
Jak maji katolici zmenit svuj pristup, kdyz chodi do kostela na kazani, veri tomu, ctou knihy o tom, jak se ma chovat spravny krestan... Vzdyt jen kolik silne vericich povazuje za svou povinnost tzv. odrikani si telesnych tuzeb, pritom si myslim, ze by nemelo jit o nic jineho nez o to, abychom meli sve touhy pod kontrolou, tedy stridmost v zajmu zachovanis i dobreho fyzickeho i psychickeho zdravi...
At si chodi na mse, oni nejsou zodpovedni za chovani kneze, zda je knez uprimny, to je mezi nim a Bohem, pokud jsou krestane uprimni a maji ciste srdce a mse jim pomaha v duchovnim zivote, proc ne, v ritualech je velka sila.
|
|
anelie. 19.03.10 07:42 Nereg. IP: .* | omlouvam se, ve tretim odstavci ma byt "leda se vzajemnym souhlasem" (ne prikazem). |
|
kelišová 21.03.10 07:48 Nereg. IP: .* | Děkuji Ti Anelie za odpověď , já jsem si tedy myslela , že když jde někdo na kněze , že to bere jako poslání ne jako zaměstnání . Tedy aspoň by to tak asi mělo být ... .Studovat na kněze už asi musí být i s vědomím příkazu celibátu ... student si to přeci může i rozmyslet ...
Taky by bylo zajímavé zjistit a srovnat " statistická čísla " - kolik v jakém zaměstnání se vyskytli pedofilové . Nevím nakolik by bylo toto číslo zjistitelné , neb mnohé případy zůstanou utajeny ( v každé sféře ) |
|
Katarína 21.03.10 08:39 Reg. před 2016
| Původně jsem se nechtěla k tomuto tématu vyjádřovat. Církev je pro mne zlo a tento názor nezměním - nepotřebuji ho ověřovat diskusí a nemám pocit, že svým názorem přispěji k čemukoliv na diskusi. Znova jsem si teď četla příspěvek Merit na vlákně o elitním střelci - i diskusi k tomuto tématu.
Jsou tu určité podobnosti, hledání skutečných hodnot, moc peněz - proto přece jen připísu pár myšlenek.
Podle mého názoru je to opět o tom, že ve všech lidech, v nás všech, jsou přítomny všechny lidské vlastnosti a je na každém z nás, které posilujeme a které necháváme "zakrnět". Je to o míře cti, poctivosti například.
Církev je POLITIKA. Politika je moc, moc jsou peníze, peníze a moc = způsoby, jak manipulovat s ostatními, ovládat je - a toto je obrovský magnet ... ..
Pokud by byl kněz čestný a objevil v sobě, že není schopen dostát církevním předpisům, například i ohledně celibátu /který je evidentně proti přírodě/, měl by mít sílu říct "končím" a stát se obyčejným človíčkem, žít život na jiné pozici, nežli kněžské.
Pokud volí to, že zůstane a přetvařuje se, že je "svatej", lže všem, lže sobě, lže své církvi, svému bohu. Čemu pak skutečně věří? Proč zůstává? Pro pozici, pro moc, proto, aby nadále mohl být v nadřazené pozici vůči svým "ovečkám", atd. Přitom je malej,slabej, mini, který si hraje na velkého, silného. Je to obyčejné divadlo a faleš.
Je to kolem nás úúúúplně všude, nejen v církvi. Jakmile je člověk takového druhu třeba i pouhým vrátným, který rozhoduje, kdo do objektu vstoupí a kdo ne, už svou "moc" a nadřazenost těm, kteří chtějí projít, ukáže.
Je to o lidské malosti, trpaslictví, které zvítězilo nad šlechetností a ctí.
Boha můžu mít v srdci a nemusím to prokazovat nikde na veřejnosti, nemusím o tom promluvit ani slovo, nemusím se sdružovat do stáda věřících, nemusím tím ukazovat, že se zařazuji mezi ty jedině ušlechtilé věřící se značkou kvality, kteří opovrhují "bezvěrci". Církev já ne!!!!  |
|
Katarína 21.03.10 08:44 Reg. před 2016
| Ještě dodatek: Není třeba být ani "věřícím". Kdo vyznává dobro a lásku, Boha v sobě má - ve všech koutech zeměkoule. |
|
anelie. 21.03.10 13:12 Nereg. IP: .* | kelisova: zakladatel skautingu Powell byl pedofil. Znamy pohadkar Hans Christian Andersen taky. Coz ale neznamena, ze zneuzivali deti. Rika se, ze pedofilove, kteri dokazi zkrotit svou touhu, se stavaji nejlepsimi vychovateli, protoze vyborne rozumi detske dusi. Coz asi nebyl pripad techto cirkrvnich hodnostaru. Ale dobre jim tak, konecne budou pykat.
katarina: mozna by bylo lepsi ten celibat proste zrusit. Protestantsti pastori ho nemaji. Nekde jsem cetla, ze je to blbost vzdat se sexu a transformovat ho v neco jne, jako napr. v lasku k Bohu. Potlacovany sex vyvola pouze negativni pocity, agresivitu apod, a tyto potom muzu transformovat v neco jineho, ale ne sexualni energii, ktera je sama o sobe cista. Treba je to pravda. Jeptisky pry driv musely obcas odchazet z klastera kvuli tomu, ze se jim zjevovala nadherna muzska postava, ktera je svadela:)
Cirkev spojena spolitikou... to se tyka vsech velkych nabozenstvi. Docetla jsem se, ze zadne z velkych nabozenstvi by se nedockalo sve dnesni slavy, kdyby ho od pocatku nepodporovala skupina vlivnych a bohatych lidi, a at jiz je to krestanstvi nebo budhismus. |
|
Katarína 21.03.10 17:21 Reg. před 2016
| Anelie: Jsem vychovaná jako protestant, pastora s rodinou jsem zažila. Nemám nic proti nim osobně. S celibátem anebo bez: Církev - jakákoliv - je nástrojem pro omezení lidí, hromadně šněruje do určité podoby. Některé věci nutí dělat, například proto, že je to tradice. Nelze vybočit, nelze oponovat. Různé církve se mezi sebou žerou, kvůli různému náboženství a víře se lidé vraždí, všechno je zneužitelné a zneužité. "Ve jménu Boha" se činilo a činí spousta takového, co s Bohem nemůže mít nic společného. atd., nerozšiřuji. Mám prostě averzi.
V Belgii mám svou bývalou žákyni, je tam vdaná, manžel zlatíčko.
S taktikou rodičům na zamezení kecání neříkat všechno - vřele souhlasím. Já jako rodič praktikuji totéž - nevyptávám se, nechci - nemusím - vědět detaily, stačí mi více-méně znát situaci "obrysově", pokud je vše v normálu. A každý může pak takto žít "svůj život". Kdyby byla "krizovka", jsem na příjmu a v pohotovosti - pomohu, pokud je třeba, dokud žiju. Samozřejmě - všechno má své klady a zápory. Ale v situaci, kdy jsou děti daleko, není toho moc na výběr. Tví rodiče jsou určitě "po Tobě" a kecat do života si nechají právě tak, jako Ty... .Je to hezké, co cítím z Tvých písmenek: máte mezi sebou lásku a porozumění. Dálka na tom nic nezmění. Srdečně zdravím  |
|
Katarína 21.03.10 20:26 Reg. před 2016
| Anelie: Zjišťuji, že můj příspěvek obsahuje i poznámky k jinému tématu - omlouvám se. Snad to neva... . |
|
Warning: require_once(../_headers/minibanner.php): failed to open stream: No such file or directory in /usr/local/hosting/home/vestirna.com/web/www25x/forum/ukaz_plugin.php on line 184
Fatal error: require_once(): Failed opening required '../_headers/minibanner.php' (include_path='.:/usr/share/php') in /usr/local/hosting/home/vestirna.com/web/www25x/forum/ukaz_plugin.php on line 184
|